Aşağıda Bulunan Sohbet Odalarına Bağlanıp Sohbet Edebilirsiniz.
SohbetDevri.Net sitesi içerisinde oluşturulmuş olan sohbet odalarının başlıkları hakkında siz değerli kullanıcılara bilgilendirmeler yapıyorum. Seçtiğim konular bazen geyik amaçlı bazen bilgi amaçlı olmakta.
Ama bugünün konuşulacak başlığı zurna! Evet, yanlış okumadınız. Zurna sohbet sitesi adında bir sohbet odamız var. Bunun nerden buldunuz diyenleriniz olacaktır.
Komik değil mi ama! Zurna ile ilgili ne konular döner ne espriler yapılır ama…
Hiç düğünde kapı önünde zurnacı görmediniz mi? Biz burada zurna deyince ay diyesiniz tutuyor. Zurnasız davulsuz düğün olur mu ya? Bence olur da tadı çıkmaz. Valla ben bazen düşünüyorum. Ramazan ayında sokak sokak gezen davulcuların yanında bir de zurnacı olsa diye. Şaka bir tarafa zurna ve davul Türk geleneklerinden biridir. Hatta size bir sır vereyim. Ben sahurda davulcuyu kaçırmamak için uyumayanlardanım…
Zurna bir gelenektir. Kimisi zurnanın sesine tahammül edemez. Her zaman dediğim gibi zevkler ve renkler tartışılmaz. Ancak saygı duyulur.
Günümüzde pek çok yöre de düğün veya benzeri törenlerde davul zurna çaldırılmaktadır. Düğün yapılan eve sabah erkenden zurnacı ve davulcu getirilir. Gelin alınana kadar çalmaya devam ederler. Ev sahipleri, zurnacıya bahşiş verirler ve yemeklerden ikram ederler.
Eskilerden gelen bu geleneği, günümüzde büyüklerimiz, hala yaşatmaya çalışırlar. Davullu zurnalı düğün edeceğim, sözü hala büyükler tarafından söylenir. Bu çok konuşulan gelenek, günümüz de hak ettiği değeri görmese de çoğu insan tarafından uygulanmaya devam eder.
Davul ve zurnanın etkisi büyüktür. Şöyle ki sözsüz bir şekilde davul zurna eşliğinde çalan bir müziğe herkes oynar. Özellikle Ankaralılar… Hiç dayanamazlar. Davul zurna ile çalınan bir oyun havası karşısında, tüm akrabalar bayram eder. Hemen oynamaya başlarlar. Çalan kişiler, bunun bilincinde olarak daha fazla coşturur milleti!
Hiç kolay bir iş değildir, saatlerce zurna çalmak… Bunu öğrenmek de zordur. Bu geleneği devam ettiren zurnacılara saygımız sonsuz.
İsminden ötürü insanlar çok hor görse de muhabbet arasında kullanılan komik terimlerden biridir Zurna… Erkek muhabbetleri arasında zurnacı geldi, zurnacı sus, gibi terimler çok kullanılır. Merak edenler bunu zurnacı sohbet odasına girerek erkek kullanıcılardan öğrenebilir.
Düğün derneklerde sohbet ve geyik ortamı oldukça fazladır. Birbirini görmeyen ve özleyen akrabalar düğünler aracılığıyla birbirlerini kavuşurlar. Bu ortamlarda konuşup hasret giderirler. Zurnacı ve davulcu dinlenirken etrafındaki amcalar hemen sohbete başlar.
Görüldüğü gibi karşılıklı konuşma ortamı her zaman yaratılır. Zurnacı davulcu demeden sohbet eden güzel milletimizin sohbet konusunda, eline hiçbir millet su dökemez. Zurnacı görünce alay eden veya dalga geçen arkadaşlar bence biraz saygılı olmayı öğrenmeli…
Seninde ailende veya akrabalarında zurna çalan biri varsa bizimle paylaşabilirsin. Yaşadığı zorlukları ve mutlulukları en iyi sen bilirsin. Yazıyı zurna sesi ile bitirmek çok isterdim ama bu mümkün değil.
Hadi millet! Sohbet etmeye… (düt dürü düt) buda korna gibi oldu, ama sen anladın!